Se alla
Skola

Psykisk hälsa – för alla Järfällas barn och unga

Torsdag 30 augusti 2018

Alltför många barn och unga drabbas av psykisk ohälsa. Liberalerna i Järfälla och landstinget har en gemensam strategi mot psykisk ohälsa bland barn och unga. Psykiatrin och elevhälsan måste stärkas och det ska bli enklare att snabbt träffa en psykolog. I BUP ska alla barn ha rätt till en fast vårdkontakt och individuell vårdplan.

– Alla barn borde få vara fria från psykisk ohälsa. Vi måste bli bättre på att samarbeta och snabbt hitta de barn, elever och ungdomar som behöver hjälp i Järfälla. Och alla som behöver vård av BUP ska ha rätt till en fast vårdkontakt och en individuell vårdplan – det handlar om barnets rätt till en god vård men också om att använda resurserna effektivt till behandlingar som hjälper, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

– Barn och ungas psykiska hälsa är oerhört viktig och därför vill vi utöka tillgången till elevhälsoteam med kuratorer, psykologer och skolsköterskor i Järfällas skolor säger Nikoletta Jozsa, gruppledare för Liberalerna i Järfälla. Strategi mot psykisk ohälsa bland barn och unga Liberalerna i Järfälla kommun och Stockholms läns landsting vill med fyra åtgärder förbättra vården för barn och ungas psykiska hälsa:

1. Bygg ut den psykiska hälsovården för barn

Den första linjens psykiatri har byggts ut i Stockholm. På ett 40-tal mottagningar i länet finns därmed nu ett specialiserat uppdrag inom barn- och ungdomspsykiatri. Liberalerna vill att denna kompetens ska utökas så att alla enkelt kan vända sig till teamet hos sin fasta husläkare eller barn- och ungdomsmedicinska mottagningen vid risk för psykisk ohälsa. Detta skulle möjliggöra för fler att få hjälp tidigare. Behandling av psykisk ohälsa ska vara en självklar del av den övriga hälsovården.

2. Fast vårdkontakt och individuell vårdplan

Vi vill se över hur resurserna styrs till den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin. Barnet som patient och föräldrar som vårdnadshavare ska känna en kontinuitet under hela behandlingen. Därför ska alla ska kunna få en fast vårdkontakt hos BUP.

3. Stärk skolhälsovården med team för psykisk ohälsa

Trygghet och studiero har visat sig vara viktigt för att förebygga psykisk ohälsa hos skolelever. Men elevhälsan i skolan måste också uppvärderas för att möte den ökade psykiska ohälsan. Tillgången till kuratorer och psykologer varierar kraftigt mellan olika skolor idag. Det duger inte. Alla skolor ska ha både kurator och psykolog tilllgänglig i sitt elevhälsoteam för att kunna arbeta förebyggande och sätta in hjälp snabbt.

4. Förtydliga vad som är skolornas och landstingets ansvar

Barn och unga måste kunna fångas upp i tid, innan deras ohälsa växer. Men den specialiserade psykiatriska vården ska också kunna fokusera på rätt patienter. Gott samarbete mellan BUP, primärvård och elevhälsa är viktigt, så att varje elev får rätt hjälp. Vi Liberaler i Stockholms läns landsting och i Järfälla vill initiera ett fördjupat samarbete som ger fler barn och ungdomar tillgång till rätt insatser i rätt tid. Den växande psykiska ohälsan är ett stort samhällsproblem. De barn och unga som behöver stöd, hjälp och vård ska enkelt kunna hitta till och få det stöd de behöver. Barn och deras föräldrar ska vara trygga i att hjälpen finns att få. Den tryggheten är en stor frihet.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd

Nikoletta Jozsa, gruppledare för Liberalerna i Järfälla, ledamot Landstingsfullmäktige.