Liberalerna har lagt en rad olika förslag för att rädda kvar gokartbanan i Stäket. Nu gör vi gemensam sak tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna i ännu ett försök att rädda kvar verksamheten i Stäket innan den stängs 31/12. Nu har 3 förslag av 5 röstats ner av S, C och MP i kommunfullmäktige. Nu finns ytterligare 2 förslag att ta ställning till innan 31/12 2017.

Den 31 december är gokartbanan och Järfälla MotorKlubbs sista dag på Sollentuna häradsallmännings mark i norra Järfälla, efter att häradsallmänning sagt upp Järfälla MotorKlubb. Om klubben tvingas flytta så innebär det att en välfungerande och populär ungdomsverksamhet står utan förutsättningar att bedriva verksamhet.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna ställer nu krav på att Järfälla ska driva på för en lösning tillsammans med häradsallmänningen så att verksamheten kan fortsätta under 2018.

Tisdagen den 21 november skickade Stockholmsidrotten, som är Riksidrottsförbundets distriktsorganisation i Stockholms län, ett brev till de nio kommuner som har ungdomar aktiva i verksamheten. Man föreslår där att regionen bör hitta en lösning för en gemensam finansiering för att säkra denna idrottsverksamhet liksom regionen gjort för andra idrotter, till exempel för friidrott i Sollentuna.

-Liberalerna har försökt hitta lösningar för Gokartbanan att vara kvar. Med snart bara en månad kvar lägger vi nu ett gemensamt förslag med Kristdemokraterna och Moderaterna. Responsen från Järfällabor och aktiva kring att behålla gokartbanan har varit enormt sedan vi vid måndagens kommunfullmäktige presenterade ett förslag på lösning, säger Nikoletta Jozsa, gruppledare för Liberalerna.

Tiden är knapp, det är bara lite mer än en månad kvar tills klubben förväntas lämna banan. Om inte parterna hittar en lösning snart så riskerar mångmiljoninvesteringar att förstöras och med den en välfungerande ungdomsverksamhet. I samband med Liberalernas nyligen inlämnade motion startade man även en namninsamling, hittills har 3400 personer röstat.

-Under min tid som ordförande för Kultur- och fritidsnämnden i Järfälla började vi samarbeta med andra kommuner för att alla barn och unga skall få tillfälle att utöva sin favoritidrott. För oss är det självklart att låta gokartbanan finnas kvar i Järfälla med stöd från fler kommuner, att lägga ner banan visar brist på respekt för barnen, säger Lennart Nilsson, gruppledare för Kristdemokraterna.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna föreslår att Järfälla kommun ska undersöka förutsättningarna för att köpa marken ifrån häradsallmänningen samt inleda en regional dialog för medfinansiering av verksamheten från andra kommuner. Då det inte kommer hinnas med innan sista december så föreslår man även att Järfälla kommun ska skriva ett ettårigt hyresavtal med häradsallmänningen där Järfälla kommun kan hyra vidare marken till Järfälla MotorKlubb. Det skulle därmed även ta bort risken för Sollentuna häradsallmänning att få månader utan hyresintäkter. 

-Med vårt förslag försöker vi skapa förutsättningar för en konstruktiv dialog. Om alla parter lämnar sina låsta ställningar och istället fokuserar på att hitta en lösning för de ungdomar som riskerar att få sina drömmar krossade så borde vi kunna enas kring denna förlängning, säger Cecilia Löfgreen, gruppledare för Moderaterna.

 

Ovanstående är en omarbetning av det pressmeddelande som skickats ut 23/11.